Tőkebevonás

A megváltozott gazdasági környezet miatt a bankok és pénzintézetek egyre szigorúbb feltételeket támasztanak az egyes hitelfelvételekhez, így ez a finanszírozási lehetőség jelenleg nehezebben elérhető a hazai vállalkozások számára. A fentiek következtében egyre több vállalkozás dönt alternatív forráslehetőségek – mint például a magán- vagy kockázati tőke - bevonása mellett.

 

Minden vállalkozásnak speciálisak a finanszírozási igényei és lehetőségei. Egy fiatal innovatív vállalkozásnak másfajta tőkebefektetésre van szüksége, mint egy már befutott, stabil hátterű cégnek. Az M27 csoport Ügyfelei főként olyan cégek, amelyek már túl vannak az indulási szakaszon, és a termelésük vagy szolgáltatásuk dinamikus növekedéséhez szeretnének további tőkét bevonni. Ezeket a vállalkozásokat az M27 befektető-keresési – kiemelten: kockázati tőkebevonási, valamint mezzanine tőkebevonási –, illetve stratégiai partner keresési szolgáltatásával tudja segíteni.

 

 

Ügyfeleink igényeit maximálisan szem előtt tartva keressük meg a legideálisabb befektetőt, legyen szó akár kockázati tőkebefektetők, stratégiai partnerek felkutatásáról, vagy üzleti tevékenységet átvevő, felvásárló kereséséről, fúzióról. Nemzetközi tanácsadó hálózatunk nagy előnye, hogy számos olyan külföldi befektetővel, stratégiai partnerrel, szakmai befektetővel vagyunk kapcsolatban, amelyek több országban keresnek befektetési lehetőséget, így Ügyfeleink szélesebb spektrumon válogathatnak a lehetőségekből.

 

A befektető keresési szolgáltatásunk kiemelt területe a kockázati tőkebefektetők felkutatása.

 

kockázati tőkebefektetés célja, hogy ezzel a „friss forrással” biztosítsák a vállalkozás további fejlődését, illetve a vállalkozások következő fejlettségi szakaszba való eljuttatását. Ez napjainkban leginkább az itthon már működő üzleti modellek más országokba való „exportálását”, roll-out-ját jelenti. Elmondható, hogy az idehaza eredményeket elért cégek nemzetközi terjeszkedését szívesen finanszírozzák a tőkealapok!

 

 

Többet akar tudni a tőkebevonásról? Olvassa el a HVCA igen hasznos összefoglalóját itt:
Tőkebevonási kalauz letöltése

 

További információk, szakkifejezések és videók tőkebevonási témában a HVCA honlapján:

www.hvca.hu/tokekalauz

 

 

A kockázati tőkebefektető gyakran egy valódi üzlettárs, aki - miközben praktikus tanácsokkal segíti a vállalkozás sikerességét - osztozik a kockázatokban és részesedik a nyereségből. Habár sokan úgy gondolják minden kockázatot a tőkebefektetőnek kellene viselnie, valójában törekszenek arra, hogy minimalizálják a kockázatot! Kipróbált üzleti modell, meglévő referenciák, talpra esett csapat, és így tovább – ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy cég valóban érdekes legyen a tőkés számára. Ön érett már a kockázati vagy magántőkére? Kérje kollegáinktól ajánlatunkat a VC/PE alkalmassági elemzésre (kockázati és magántőke érettséget, alkalmasságot elemezzük).

 

A kockázati tőke érdekeltsége mindenekelőtt a tulajdonrész felértékelődéséhez kötődik, de természetesen az évente termelődő profit is fontos szempont. Egy tőkealap esetben a befektető 4-5 éven belül kiszáll a vállalkozás életéből, így ezen az időtávon tervezi realizálni a befektetett tőke többszörösét. A kockázati tőkebevonás az üzleti világnak egy olyan speciális területe, ahol az érdekeltek nem nélkülözhetik egy független szakértő támogatását. Az M27 csoport tőkebevonás terén szerzett széles körű tapasztalatai révén biztos partnere a vállalkozásoknak a befektetés teljes folyamatában, az üzleti tervezéstől a tőke bevonásáig.

 

Tőkebevonáshoz kapcsolódó szolgáltatásaink:

 

Üzleti tervezés: Komplex üzleti terv elkészítése, tervváltozatok készítése az egyes befektetőcsoportok elvárásainak megfelelően. Cégét már az üzleti modell kialakításában is segítjük, nem csak a „számok összeállításában”. Mivel ezek a modellek, üzleti tervek szinte minden esetben külföldi terjeszkedést is tartalmaznak, így együttműködünk másik üzletágunkkal (Külpiacra lépés), sőt, amennyiben Ön is egyetért ezzel, akkor az elképzeléseket a külföldi irodáinkkal validáljuk. Mi az előnye ennek? Úgy érezzük, hogy amint egy olyan tervvel megyünk a befektetőhöz, amely valós külpiaci információkra alapszik, netán már megvan pár disztribútori szerződés, Ön jobb pozícióban lesz, hisz nem csak egy fikció az üzleti terv, hanem már részben megvalósított, valós stratégia!

 

Vállalat értékelése: Egy projekt, egy vállalkozás vagy még csak egy ötlet árának, értékének meghatározása sokféleképpen történhet. Habár minden Ügyfél szeretné, ha az ő cége már ötlet szakaszban milliárdokat érne, bizony a befektetők ezt esetleg máshogy láthatják. Cégünk segítő kezet nyújt a vállalatérték meghatározásában, akár diszkontált cash flow (DCF) módszerrel, vagy épp a multiplikátor módszerre, vagy az összehasonlító tranzakciók módszerére van igény, vagy ezekre együtt. Segítünk eligazodni a pre-money value, post-money value, diszkontálás, kockázatok kérdésében!

 

Strukturálás: Néha nem egy körben, hanem több körben kell a forrásbevonást ütemezni. Vizsgálni szükséges továbbá, hogy az adott alap keresi-e ezt az iparágat, érdekli-e az a projektméret, lehetnek-e szinergiák a meglévő portfólió cégekkel, vagy épp több „kockázatos” projekt után, most egy „stabilabb” érdekelheti őket. Magyar irodánk tagja a HVCA-nak (www.hvca.hu), így közvetlen kapcsolatunk van a hazai finanszírozókkal, de külföldi irodáink révén jóval több lehetőség nyílik meg a növekedést kereső cégek részére is!

 

A befektetők azonosítása és az ajánlatok értékelése: Mind a befektetőkről, mind azok ajánlatairól elemzéseket készítünk, ezzel könnyítve meg az Ön számára a befektetői ajánlatok összehasonlítását, illetve, a kiválasztás folyamatát.

 

Due diligence: Projektje vagy vállalkozása több szempontú átvizsgálása, annak támogatása. Akár vevő oldaláról, akár eladói oldalról legyen szó az átvilágításnál, kollegáink és külső szakértőink leveszik a terhet a válláról. A tőkebevonást kereső cégeket felkészítjük az adatszobára, hogy ezzel se veszítsenek időt, se bizalmat. Amennyiben célpont felvásárlása, értékelésére van szükség: Az elemzések végén egy részletes zárójelentést készítünk.

 

A befektető kiválasztása, szerződéskötés támogatása: Szakmai tanácsokkal segítjük Önt a legjobb ajánlat kiválasztásában, illetve a tulajdonszerzési-, és szindikátusi szerződések megkötésében.

 

Tranzakció támogatása, a tárgyalások levezetése: Partneri együttműködést alakítunk ki vállalata és a pénzügyi szektor között, mely során személyre szabott finanszírozási mixet alakítunk ki. Segítünk a finanszírozó partner kiválasztásában, vagy a tőzsdére jutásban, támogatjuk vállalkozása különböző pénzügyi tranzakcióit. Az együttműködési tárgyalásokon objektív, szakmai képviselőként jelenünk meg.

 

Ügyfeleink sok esetben teljes körű közreműködést, szakmai segítséget kérnek, ám természetesen lehetőség van csak egy-egy részfeladatra is kérni cégünk tanácsait. Az üzleti modelleket, pénzügyi terveket gyakorta házon belül elkészítik a cégek, így mi inkább mindössze a validálásban, a befektetői szempontok érvényesítésében kapcsolódunk be, és nagyobb hangsúly kerül a befektetői tárgyalásokra való felkészítésnek, vagy a befektetők azonosításának, megkeresésének! Akár egy workshop, egy rövid konzultáció is sokat segíthet az irányokban, elképzelésekben, hogy sikeres legyen a tranzakció – és később is így lássa!

 

Szolgáltatásunk díja

 

Díjazásunk minden projekt esetében egyedi alapon történik, de alapvetően két részből épül fel:

 

tanácsadói díj, mely az adott projekthez igazítva, a szükséges tanácsadói óraráfordítás alapján kerül kiszámításra. A folyamatokat minden esetben Ügyfelünkkel közösen tervezzük meg, ami alapján meghatározható a tanácsadóink részéről szükséges óraráfordítás.

 

sikerdíj, ami sikeres tranzakció, forrásbevonás esetén esedékes, és amelynek alapja a befektetésre kerülő tőke nagysága, a tranzakció volumene.

 

Természetesen, akár kisebb részfeladatok esetén, akár bármely elképzelésük kapcsán is lehetőség van óra- vagy napidíjas megállapodás keretén belül is kollegáink közreműködését igénybe venni!

 

Amennyiben szeretné szolgáltatásunkat részletesebben megismerni és árajánlatot kíván kapni, kérjük, az alábbi üzenetküldő form kitöltésével vegye fel velünk a kapcsolatot.

 

Küldje el nekünk finanszírozással kapcsolatos kérdéseit!
Captcha    Nem tudom elolvasni. Kérek egy másik kódot.
  

Elküld

 

 

Kapcsolódó híreink, rendezvény információk a témában:

 

Elindult a JEREMIE II. Program: http://www.m27absolvo.hu/friss-hirek/526/elindult-a-jeremie-ii-program/

 

Az Innováció finanszírozása - a HVCA, a Magyar Innovációs Szövetség és az M27 ABSOLVO közös rendezvénye

http://www.m27absolvo.hu/rendezvenyek/583/az-innovacio-finanszirozasa-2013-02-14-/

 

2012-ben a JEREMIE befektetések megugrása várható: http://www.m27absolvo.hu/friss-hirek/511/2012-ben-a-jeremie-befektetesek-megugrasa-varhato/

 

A tőkebevonás lehet a gyógyír 2012-ben a magyar vállalkozások problémáira: http://www.m27absolvo.hu/friss-hirek/432/a-tokebevonas-lehet-a-gyogyir-2012-ben-a-magyar-vallalkozasok-problemaira-/

 

Hogyan készült a kockázati tőke piac 2012-re? Az M27 ABSOLVO és a HVCA közös tőkebevonási témájú rendezvényének összefoglalója, letölthető előadásokkal:

http://www.m27absolvo.hu/rendezvenyek/462/hogy-keszul-a-kockazati-toke-piac-2012-re-/

 

Sajtómegjelenéseink a témában:

  

Piac & Profit - Regionális szintű modellekkel kéne készülni a magyar vállalkozásoknak

 

Piac & Profit - Kezdenek végre bízni bennünk

 

Privátbankár - Szűkülő banki finanszírozás: eljött a kockázati tőkebefektetések ideje

 

Profitline - Lényegesen több kockázati és magántőke befektetés várható Magyarországon

 

Bankometer - Van alternatívája a banki forrásoknak

 

További megjelenéseink a témában

 


 

Induló vállalkozása még nem rendelkezik üzleti tervvel? Szüksége lenne néhány hasznos tanácsra, segítségre ennek összeállításához?

 

Szeretnénk a figyelmébe ajánlani a BME által létrehozott VállalkozásIndító programot, egy online szoftvert, mely segítséget nyújt, hogy elképzelését strukturálja, átgondolja a főbb kérdéseket.

 

Bővebb információ a programról és online alkalmazás: http://www.vallalkozasindito.hu/

 

Amennyiben már rendelkezik üzleti tervvel, keresse az M27 kollegáit bizalommal!